Portal H-alter objavio dio Analize Grada Pule o posljedicama klimatskih promjena

Prema navodima portala H-alter Grad Pula je jedini dostavio adekvatno ispunjeni upitnik i Analizu procjene ranjivosti i rizika od utjecaja klimatskih promjena na područje grada Pule.

Grad Pula je u prethodnom razdoblju na traženje portala Halter dostavio ispunjeni upitnik u kojemu se ocjenjuje kako je  porast temperatura negativno utjecao na život u gradu u posljednja dva desetljeća. Rezultati elaborata „Opažene i očekivane promjene količine oborine, temperature zraka i indeksa ekstrema za grad Pulu“za sadašnju klimu upućuju na prisutno značajno zatopljenje na području Pule, kako na godišnjoj tako i na sezonskoj skali. Porast srednje temperature zraka (u rasponu od 0.3°C/10god do 0.6°C/10god), srednje minimalne (u rasponu od 0.3°C/10god do 0.6°C/10god) kao i srednje maksimalne temperature zraka (u rasponu od 0.2°C/10god do 0.6°C/10god) statistički je značajan u svim sezonama.

U sklopu implementacije projekta SEC Adapt kao jednu od aktivnosti koje prethode izradi Strategije i Akcijskog plana, Grad Pula je izradio Analizu ranjivosti i rizika na klimatske promjene za područje grada Pule, a dio koje je prenio i portal H-Alter. Svijet u kojemu živimo mijenja se zastrašujućom brzinom, pokazala je i izrađena Analiza koja je upozorila na brojne loše promjene u našoj okolini tijekom posljednja dva desetljeća. U njoj se pored povećanja temperature promatralo i povećanje/pad količine oborina, a što se tiče zdravstva dobiveni rezultati jasno sugeriraju  kako temperatura zraka, posebno ekstremni vremenski uvjeti, tj. vrućine, imaju utjecaj na povećanje smrtnosti, razvoj novih ili pogoršanje simptoma u kardiovaskularnih bolesnika. Porast temperature već je doveo i do naseljavanja novim invazivnim vrstama vektora na našem području što predstavlja potencijalnu opasnost za prijenos novih vektorskih bolesti ali i starih bolesti koje dugo godina nisu kod nas prisutne, što se već događa u susjednim zemljama. Uz mnoštvo drugih loših pokazatelja Analiza potvrđuje kako su trenutno prirodni ekosustavi i bioraznolikost u najvećoj mjeri ugroženi prvenstveno preinakama prirodnih ekosustava, neodrživim korištenjem prirodnih resursa i onečišćenjem.

Kako bi se priključio borbi protiv globalnog zatopljenja Grad Pula je pokrenuo izradu Strategije i Akcijskog plana koji će donijeti mjere ublažavanja klimatskih promjena. Također vrijedi istaknuti kako već spomenuti Projekt Life Sec Adapt kao cilj ima osposobljavanje jedinica lokalne samouprave za prilagodbu na klimatske promjene kroz cijeli niz aktivnosti koje će se realizirati u projektu, a željeni rezultat je i stvaranje ranije spomenutog dokumenta – Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama grada Pule i Strategija prilagodbe klimatskim promjenama na području grada Pule. U projektu sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska,a partneri iz Hrvatske su Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin, Pazin.

Cjelokupni tekst s portala H-alter možete pronaći preko sljedeće poveznice:
http://www.h-alter.org/vijesti/gradovi-ne-mare-za-klimatske-promjene.

Pin It on Pinterest